aug 30 2014

Det här skrev jag..

Skrivet av kl. 15:57 i kategorin Allmänt

…på Facebook mer eller mindre i affekt efter att jag läst Dagens industris artikel om Alliansens planer på hämnd om de förlorar valet.

Men hallå!!! Jag har aldrig varit speciellt politiskt intresserad eller aktiv, men nu tycker jag att det verkligen har urartat. Vår nuvarande statsminister uttalar sig på ett sätt som verkligen legaliserar våldet i samhället. I ett uttalande säger han att om han förlorar valet så ska han smida hämndplaner och försöka stoppa vissa beslut, alltså… att hämnas måste bland våra ungdomar, och för all del även vuxna med uppfattning att de är utsatta för orättvisor, vara helt ok. Hämnd som hämnd, Reinfeldt hämnas genom att stoppa vissa förslag, men ute i samhället handlar hämnd i regel om våld i någon form. Dessutom kan jag inte se annat än att den form av hämnd Reinfeldt talar om blir en hämnd på större delen av Svenska folket, alltså den del som inte röstade på just han och hans drabanter och som därför är anledningen till att han måste smida hämndplaner. Om jag har missuppfattat han uttalande så kan nog flera som tycker sig ha anledning till att hämnas ha gjort likaledes och alltså tolkar det hela som att hämnd är helt OK.

Visst kan jag hålla med om att man av artikeln inte kan utläsa att det är Reinfeldt själv som kommer med dessa uttalanden men också att han inte häller nekar till hämndplaner. Däremot så har han enligt vad som skrivs i artikeln uttalat att det är ” S som dragit hämnden över sig själva”.

Jag är inte längre i affekt, nej nu har det mer gått över i behärskad ilska, vad bör, kan och får man som politiker använda för starka ord? Hur stor är risken att om ordet hämnd används av personer med makt av många flyktingfamiljers associeras till infernot i det land de flytt från där makthavarna terroriserat befolkningen just genom hämnd av anledningar som endast varit att det funnits risk för att de inte samtyckt med makthavarna. Vilken trygghet kan de i så fall känna om maktens potentater går ut och talar om hämnd även här, hur ska de kunna veta och förstå att det bara är frågan om verbalt dåligt ordval i en strid mellan olika politiska partier. Hur ska vi kunna ge tyngd åt förbudet mot s.k. hedersrelaterade mord där just hämnd är motorn och drivkraften i dådet. Nej ska politiker uttala sig offentligt ska de också tänka på de ord de använder och riskerna på hur de kan uppfattas av olika folkgrupper. Personligen tycker jag att ordet hämnd och vad det egentligen står för är bland de absolut lägsta och fulaste man kan göra mot någon. Behovet av att hämnas ligger till grund till många av jordens stora krig och oroligheter, i princip från tidernas begynnelse. Det är med rop på hämnd kombinerat med utlovandet av stora fördelar som fått massan att sluta upp bakom diktatorn.

Oavsett vad jag under åren har röstat på eller funderar att rösta på så är det helt omöjligt för mig att rösta på en politiker som pratar om hämnd, det är så ini vassen lågt, det når inte ens upp till sandlådenivå enligt min uppfattning.

Inga kommentarer

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera