jan 01 2011

2011 och årets första dag…

Skrivet av kl. 20:44 i kategorin Allmänt

Nyårsafton i Peniscola

… började med sovmorgon efter en rätt sen natt, kom i säng vid halv tretiden. Nu är väl i och för sig alla morgnar möjliga sovmorgnar men eftersom det sällan blir särskilt sena kvällar så brukar morgnarna bli där efter. I morse vaknade jag/vi inte förrän vid halv nio-tiden. Fortfarande är vädret lite molnigt speciellt över bergen, ute över havet lite disigt men betydligt ljusare och mindre moln. Nyårsafton blev annars exakt som förväntats,

en hel massa

Jag håller hårt i skumpan

människor ute på promenadvägen

vid havet för att se fyrverkeriet

både här i Peniscola och sedan i Benicarlo och för att skåla in det nya året vid tolv-slaget. Kan tänka mig att de flesta från campingen deltog så det var en salig röra av nationaliteter och dessutom rätt många ortsbor. Kan utan tvekan påstå att så många ”skumpaflaskor” har jag nog inte sett på en gång, förmodligen inte heller varit med om att det varit så onödigt med en egen, det var rätt många som ville bjuda men nu hade vi en egen alldeles i onödan alltså.

I dag har vi varit till gamla stan och det jippo som pågår där i helgen, någon sorts marknad i gammal stil med gycklare och medeltida musik dessutom var de som var engagerade i spektaklet klädda tidsenligt. Den mat som såldes där var också till stora delar tillagad på ett troligen ganska tidsenligt sätt, över öppen eld och i stora kittlar som hängde över elden. Visst det fanns väl ett inslag som jag inte tyckte om men inslaget har väl sitt berättigande utifrån att det skulle spegla en för länge sedan svunnen tid. Vad jag menar är det ståndet där det satt levande rovfåglar av olika slag fastbundna, ugglor av olika slag, falkar och tror jag, hökar.

Efter marknaden blev det ytterligare strosande runt i gamla stan och upp mot borgen, det är bara så bedövande vackert där uppifrån och inte minst måste man förundras över hur i hela friden har man kunnat bygga dessa hus, kyrkor och borgen utan maskiner, det måste ha kostad många åsnor, hästar och slavars liv. En sak är säker att i gamla stan och uppe vid borgen har jag ogått många gånger.  Den här rondellen som finns i princip ända uppe vid borgen har man i urnorna planterat Ringblommor, passande eller hur?

Visst kan man fundera över hur man får bilarna med sig upp för vissa gator, turligt nog så gatorna enkelriktade.

Inga kommentarer

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera