feb 28 2011

Dagen efter, kvällen före…..

Skrivet av kl. 11:55 i kategorin Allmänt

Här har jag insett att det inte är en vacker solnedgång...

 

….den stora branden. Jag satt som vanligt vid den tiden och förbannade min dator som inte villa samma saker som jag. Visst hade jag konstaterat att det var en vacker himmel i solnedgången och också att det var mycket aktivitet över högtalarnätet på campingen men det brukar jag inte engagera mig i, för jag varken hör eller förstår vad som basuneras ut. Nu blev kvällshimlen rödare och vackrare efterhand och högtalaruppmaningarna mer och intensiva, då slog det mig att något är mycket fel, solen går inte ner i norr och inte heller kl 20.30. Vad är det som händer, sa jag till Rune, och i samma andetag sa jag, va fan,(ni får ursäkta svordomen men den kom spontant) DET BRINNER. I detta läge var jag helt säker på att det brann på campingen på samma sida som vi står. Jag gick ut för att konstatera var och hur långt ifrån oss det brann samtidigt som jag sa till Rune, vi drar härifrån. Till saken hör att vinden låg på starkt åt vårt håll. Visst var Rune på väg ut också, men med kameran naturligtvis, ingen förflyttning före förevigandet av dramat tydligen, typiskt pressfotograf Rune. Som vi står parkerad så är det mycket enkelt att ta sig iväg och när vi kom mot utgången kunde vi konstatera att det inte brann på vår sida men i det läget trodde vi att det var på den norra sidan. Det visade sig att polis fanns nu på plats och dirigerade trafiken och av förklarliga själ så tilläts fordon från norra sidan få företräden och detta stärkte mitt antagande att det var där det brann. Redan nu sa Rune att han trodde att det var urskogen av flera meter tät bambuliknande vass som brann. Visst Rune hade rätt tack och lov, ingen på campingen var i direkt fara kan man väl säga men det är klart att viss riks fanns ju på grund av gnistor som flög omkring i luften. Det behövs troligen inte så mycket för att förtält ska ta eld om en tillräckligt stor gnista faller ner och med den anhopning av plast, tyg och gasol så är det under alla förhållanden inte helt utan risk. 

De som inte fick ut sina vagnar samlades på restaurangen under den tid som branden pågick men fick komma in på campingområdet vid midnatt ungefär. I dag är det allmän städning av utsidan på vagnar och tält. Vi som fick ut våra bilar har tillbringat natten utanför campingen.
Vi tog en tur nu på morgonen för att se på ”eländet” och man kan konstatera att det är inte mycket ”grundmaterial” till flasksnurrorna kvar, alltså stängerna som snurrorna ska sitta på. Det har brunnit på ett mycket stort område mellan campingen centrala stan och den väg ut ur stan som ligger nedanför bebyggelsen på berget.

Delar av det avbrunna området.

En kommentar

En kommentar på “Dagen efter, kvällen före…..”

  1. Anders och Birgittaon 01 mar 2011 kl. 09:06

    Fy vad läskigt med brand! Tur ändå att ni stod så till att ni kunde ta er därifrån. I höstas när vi var i Guardamar började det också brinna utanför campingen, området låg så eländigt till att man inte kunde komma dit med brandbilar, istället kom flygplan och vattenbombade. Som tur var kom det aldrig så nära att vi behövde evakuera campingen. Dessvärre är det inte så ovanligt med brand i Spanien.

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera