jun 27 2011

Midsommarhelg och inget..

Skrivet av kl. 21:53 i kategorin Allmänt

Polcirkeln...innan myggen hittade oss.

…strilande  bara strålande, sol och värme hela helgen. I vårt fall tjuvstartade vi firandet med att åka iväg med husbilen redan på onsdag med sikte på Haparanda, Ikea och deras köttbullar med mos  á 16 kronor/portion inklusive  kaffe och en femkronors mjukglass på vägen ut efter ”lyxmiddagen”, det är livet för en fattipensionär. I ärlighetens namn var det väl inte därför vi åkte den vägen, nej anledningen var väl att enligt SMHI så var största chansen till skapligt väder norröver och upp mot Haparanda. Nu stannade vi bara över natten och förmiddagen dagen efter så torsdag eftermiddag fortsatte vi upp efter Torneälven, ömsom på svenska sidan och ömsom på den finska sidan. Natten tillbringade vi exakt på polcirkeln enligt karta och turistinformation, tillsammans med minst en miljon mygg och en (1) övernattande husbilsåkande par. Denna miljon mygg var av det hungriga slaget och eftersom vi bara var två bilar med sammanlagt 4 personer så måste jag erkänna att trots ett ordentligt övertag i muskelmassa så var vi tvungna att kapitulera mot de i antal och agressivitet betydligt överlägsnare myggen. Det andra paret gav upp redan vid ett-tiden och vi ett par timmar senare. Hur dessa marodörer tog sig in var för oss en gåta men efter en noggrannare inspektion av möjliga vägar har vi kommit fram till att det s.k. myggnät bakom gallret till kylen är för grovmaskigt, det är nog mer till för att hålla ute flugor och kryp av den storkleken. Efter bara någon mil hittade vi ett perfekt ställe, betydligt öppnare och precis vid den forsande älven, så ett nytt försök till nattsömn och denna gång helt utan marodörer, jag vaknade inte ens när de tradare som stod på samma rastplats startade och passerade oss på bara några meters avstånd.

Vägverkets pärla....rastplatsen i Jävre

 

På midsommarafton åkte vi ytterligare några mil norrut efter älven och passerade över till Sverige i Pellos och över det som kallas ”vänskapens bro” innan vi vände mot kusten igen. Vi hade tänkt att stanna på en camping i närheten av Råneå, men det ansåg inte GPS-tjejen så när hon hade dirigerat oss klart hade vi redan passerat Råneå. Så här efteråt måste jag nog tacka GPS:en för nu hamnade vi i Jävre, på en av vägverkets rastplatser. Jag vill nog påstå att det är en av den absolut vackraste och även den mest välbesökta rastplatsen här omkring i alla fall, den ligger några mil söder om Piteå efter E4. På midsommardagen kollade vi antalet ekipage, husbilar och husvagnar som stod där och vi var drygt trettio. Många var naturligtvis från Norr- eller Västerbotten, men övriga Sverige liksom Norden i övrigt var representerade men förvånansvärt många från övriga Europa hade också hittat dit. Vi blev kvar på denna vägverkets pärla ända till söndag eftermiddag och hela tiden med samma underbara soliga och varma väder.

Utsikt från E4 mot rastplatsen och småbåtshamnen.

Inga kommentarer

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera