dec 08 2011

I dag är det..

Skrivet av kl. 20:30 i kategorin Allmänt

…ännu en helgdag i Spanien med allt vad det innebär av ledighet och firande. Förutom den vanliga helgen så var också tisdagen helg och så idag. I dag firar vi den Obefläckade avelsen, vilket har med jungfru Marias födelse att göra, men egentligen inte för eftersom man inom den katolska kyrkan var oenig om rätt dag var det en ”klok” påve som beslutade att i dag den 8 december för en oherrans massa år sedan var rätt datum, alltså firar spanjorerna den evigt rena jungfrun Marias födelse. Det är ganska fascinerande hur man med religionens hjälp kan lura sig själv eftersom Maria enligt berättelsen födde ytterligare fyra söner förutom Jesus, så att kalla Maria för den evigt rena jungfrun är väl att ta i, men det är klart att så länge man accepterar det så har men en extra ledig dag och en anledning till att fira, det är rätt tätt mellan firaranledningar inom den katolska kyrkan.
Nu är ju inte jag katolik men jag är pensionär så jag har också ständigt återkommande anledningar att fira, bl. a att de senaste dagarnas boulespel har resulterat i åtminstone en del vinster, i dag t ex två vinster av tre möjliga. Jag måste erkänna att vi för ett antal dagar var nere för räkning men nu är vi på banan igen. Jag tror vändningen kom när vi ”tvålade dit” gubbarna med att i sista omgången den dagen sätta alla, våra tillsammans nio klot, närmast ”lillen”, den karamellen är en hård en som man kan suga på länge. Ytterligare en orsak att fira är mer personlig, jag har i dag bakat saffransbullar, vanliga hederliga ”småbullar” med saffran och russin i, det är väl i och för sig inte så märkvärdigt men med en ugn som tveksamt har förstått vad som krävs av den och med redskap som inte var menat som bakredskap, eller vad sägs om en kavel som när bakningen var klar jag kunde server ett glas vin ur eller en brödpensel som när den inhandlades nog var meningen att användas för sminkning. (Den var dock ny och aldrig nyttjad som sådan). Bullbak blev det i alla fall och även om antalet av naturliga själ inte kom i närhetan av det antal jag brukar satsa på när jag bakar hemma så är de nu vederbörligt nedfrysta. En sak kan jag i alla fall utan att överdriva säga att brukar det bli trångt i den frys jag hade tillgång till hemma så är det långt ifrån den trängsel som bullarna får stå ut med i den inte alltför väl tilltagna frys jag har i bilen.
Förutom bullbak har vi tagit en promenad ner till gamla stan för att kolla in den marknad som hållits där i dag, det var ingen större marknad och några fynd gjorde jag inte men promenaden var skön och nyttig, inte minst för Rune men även för mig eftersom det inte blev någon morgonpromenad i morse, och som jag redan nämnt blev det naturligtvis boulespel på ordinarie tid, resultat alltså 2-1 till damerna, inte illa alls.

2 kommentarer

2 kommentarer på “I dag är det..”

  1. Gurraon 08 dec 2011 kl. 22:20

    0-2 i hockeyn SAIK-Timrå var väl ännu värre….

  2. Ainaon 08 dec 2011 kl. 22:36

    Inte värre kanske men illa, illa.

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera