dec 25 2011

Det var..

Skrivet av kl. 08:47 i kategorin Allmänt

… julafton det, fort var den över. Som alltid blir summeringen, ”mycket väsen för lite ull” åtminstone har resultatet blivit sådant när jag i mogen ålder summerat. Nu ska jag inte klaga för någon egentlig julhysteri kan jag inte ståta med, men lika fullt så slutade julafton med att jag försöker få maten som blev över att rymmas i mitt begränsade utrymme när det gäller kyl och frys. Vad jag inte riktigt kan förstå är, hur i hela friden kan mat som man lagat till av råvaror som tidigare rymts, i tillagat utförande absolut inte får plats, och det trots att man har ätit av den. Att vi har stoppat i oss en hel del behöver jag inte fundera över för som vanligt drabbas jag av vad jag vill kalla ”nära döden upplevelse” för jag är så mätt. Så det är bara att konstatera var man än är och hur stora eller begränsade utrymmen man har så lagar/köper man för mycket mat. Rent krasst uträknat så äter vi oss mätta alla dagar på betydligt mindre mängd mat så varför det plötsligt till jul ska behöva vara näst intill obegränsat är inte realistiskt. Jag kan tänka mig att ursprunget till detta frossande kunde ha en betydelse, för på den ”gamla goda tiden” kunde det nog vara magrare på bordet stora delar av året och att till jul, när grisen var slaktad, så tog man chansen till lite frossande, men även då antar jag att det inte var i vår klass.
Förutom ren mat stoppar vi också i oss en hel del sötsaker i form av godis, kakor, nötter och frukt. Det är i det här läget jag tar samma beslut varje år, även om beslutet kommer tidigare och tidigare, nu är det morötter som gäller, inga kakor och suspekta bullar och inget godis….undrar om marshmallows räknas som godis….eller glass, jag kan nog tänka mig att ljuga för mig själv och räkna dessa båda till nyttiga saker, men i övrigt är det morötter som gäller och naturligtvis frukt. Man kan ju också bli lite lat ibland, och dessutom kan jag ju inte tvinga Rune att bara äta morötter så en pizza då och då får man nog acceptera men däremellan är det morötter som gäller. Naturligtvis måste man för att hålla magen i balans även lägga in ett mål med Yoghurt, müsli och kall i skivor skuren korv, s.k. ”kallskuret” alltså. Visst kan det vara lite bekymmersamt att hela tiden se till att det finns morötter i tillräcklig mängd men skulle det bli kris så får man väl lägga in lite annan mat de dagarna, t ex pasta, potatismos eller potatisgratäng , ett ganska så bra alternativ eftersom både potatis och grädde är relativt billig mat här. I dessa måltider ingår kött, korv eller kyckling ofta också olika grönsaker, måste också tillägga de dagar vi äter pizza lägger vi till en eller två tomater för att göra den nyttigare. Vissa dagar är så fulltecknade att det bara inte finns tid för matlagning, tänk er bara, att på samma dag hinna, t ex tvätta och hänga en maskin, per el-cykel åka för att handla och på eftermiddagen spela boule, ja sådana dagar kan det bli svårt att hinna skala morötter så då får man offra sig och äta på restaurang, men i övrigt är det morötter som gäller, naturligtvis måste vi först äta upp det som blev över i går och även då de rester som blir de dagar jag måste ersätta morötterna med annan mindre nyttig mat.

En kommentar

En kommentar på “Det var..”

  1. Solveig Lenestadon 01 jan 2012 kl. 19:06

    Hej och Gott Nytt År, ser att ni skall fortsätta söderöver till camp La Monte, vi körde förbi där förra våren när vi åkte till El Portus strax nedanför Cartagena där vi stannade några veckor. Ha det fortsatt gott!

    Hälsningar från ett grått och regnigt Varberg
    Solveig o Arne (Sanddammarna)

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera