dec 20 2012

Jag har det..

Skrivet av kl. 18:19 i kategorin Allmänt

…så in i norden bra, eller kanske borde man säga ”så in i Spanien” och inte har jag förstånd nog att skämmas, nej inte ens för en sekund. När jag ser vilka problem som det är i Sverige så kan jag bara njuta av det liv jag har här. Är det inte snökaos, så är det inställda tågtider eller det som tydligen är det absolut hetaste just nu, huruvida pepparkaksgubbar får ingå i ett luciatåg eller om det bör klippas i Kalle Anka på julafton, hör ni, förlåt men har ni någon gång tittat på vad som sker ute i stora världen? Där finns de verkliga problemen, jag kan ta rävgift på att de som är drabbade av dessa, som jag villa kalla katastrofer, skulle mer än gärna byta problem med ”oss”.
En pepparkaksgubbe, ja dessa har väl funnits under lång tid utan att någon har tagit anstöt av det, och Kalle Anka sedan, plötsligt ska inte delar gå att visa för barn kan få en sned uppfattning om olika folkgrupper, personligen tror jag inte att barn på något sätt har så morbida tankar som vi vuxna tydligen har, nej jag tror nog att de bara ser precis vad som visas, en blond docka som inte kan säga mamma trots många försök och en smart liten negerdocka som kan stämpla sig själv i häcken.
Fy, fy, fy på mig, nu sa jag det ord man tydligen inte fåt säga, neger alltså, men för mig är det bara ett ord som talar om varifrån personen ursprungligen härstammar, kanske för många, många generationer sedan, men i alla fall troligen från något afrikanskt land. Däremot säger det ingenting om den personen i övrigt. Om man krasst tittar på varför det ordet neger har blivit en negativ beskrivning av en färgad så finns det en enkel förklaring. Folk boende i Afrika togs till fånga och skeppades till bl. a Amerika för att där förslavas, det vet vi men säger det något om deras intelligens? Tveksamt, vill nog påstå motsatsen, de hade förmågan att snabbt lära sig ett sätt att överleva även under sådana vidriga förhållanden. Ponera att det varit tvärt om, vi som vi vill kalla oss, vita och civiliserade skulle vi klarat oss om vi blivit utsatt för den brutalitet som drabbade dessa afrikaner, alltså negrer. Kanske, men det får vi troligen aldrig veta.
Vi har bestämt att eftersom det afrikanska folket inte levde på samma sätt som vi gjorde så var de mindre intelligenta. Att vi sedan totalt struntade i att det inte fanns det behovet och att negrer levde i sina samhällen med den kunskap som var anpassad till deras behov. Men, säger en man av ordning, de krigade och var ofta i fejd med grannbyar. Jaha ja, vad gjorde vi då och gör fortfarande, enda stora skillnaden är väl att det stred med spjut och enklare vapen som dödade en person medan vi lyckades på ett tidigt stadium att tillverka förstörelsevapen som var betydligt effektivare. Nej när det gäller kriga så har vi nog aldrig haft något att lära av negrer.
I Sverige var det en period när Lappar också av någon ”klok” farbror förklarades som mindre väl utvecklade å förståndets vägnar, och en hel del diskriminerande tvångshandlingar utfördes. Lapparna eller Samer, om man så vill, har fått sin upprättelse, varför får inte negrer det?
Jag är väl troligen naiv men för mig säger orden negrer, lappar, asiater, eskimåer, polynesier för att nämna några bara varifrån de härstammar och definitivt inget om hur de är som människa, det kan jag inte uttala mig om, för att göra det måste jag egentligen träffa personen och då är det i alla fall bara min personliga bedömning.
Så vad jag egentligen vill ha sagt är att lär barnen att alla människor har samma värde oberoende av hudfärg, att hudfärg och ursprung inte har något med deras värde som människa utan att det är det som personen gör och utvecklas till som är väsentlig.

I övrigt önskar jag er som läser min nerskrivna tankar och funderingar en riktig God Jul och Ett Gott Nytt År. Och var rädd om och snälla mot varandra.

3 kommentarer

3 kommentarer på “Jag har det..”

 1. Gunnaron 20 dec 2012 kl. 22:22

  Fan vad du är klok… !!!
  Trots du lever i exil!!!
  Måste faktiskt också få önska Er en riktigt Trevlig Jul och Gott Nytt År!!!

 2. Anders och Birgittaon 21 dec 2012 kl. 11:47

  Håller med dig helt och hållet, att dom orkar hålla på. Önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År.

 3. Nils & Birgittaon 22 dec 2012 kl. 09:09

  Önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År.
  Ja vi har det bra som är här söder ut

  Mv
  Nisse & Birgitta

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera