jul 17 2015

Läste på Facebook..

Skrivet av kl. 15:31 i kategorin Allmänt

..om en tiggare i Östersund som blivit förvisat till en plats bakom en vit linje, inmålad i ett hörn som det beskrevs. Detta har upprört en del människor som anser att det är förnedrande och som krävde att sträcket omedelbar skulle tas bort, så gjordes också.
Men jag ställer mig frågan, är det inte det som de styrande i Sverige gjort, målat in anhöriga, med åldriga föräldrar och inte helt ovanligt hemmaboende vuxna barn, i ett hörn? I Sverige fungerar välfärden så länge det finns anhöriga som ställer upp, som finner sig i att bidra med många timmar och omsorg om sina gamla som inte längre klarar sig själv. Vården har väl egentligen bara plats för oss äldre när det är troligt att vi kommer att avlida inom en snar framtid och även då förlitar man sig på anhörigas deltagande vårdarbetet. Dessa, våra anhöriga, kan dessutom ha hemmavarande vuxna barn som saknar egen bostad och eget arbete. För att klara det extraarbete som huvudansvaret för åldriga föräldrar ger och visst merarbete på grund av hemmavarande vuxna barn kan det kanske blir nödvändigt att någon av de heltidsarbetande anhöriga går ner i arbetstid, vanligtvis kvinnan, för att orka med det ansvar som Sveriges styrande kräver av sina medborgare. Visst man gör det, mer eller mindre gärna kan jag tänka mig, för det handlar inte om en tillfällig nedgång i den ekonomiska standarden, nej det påverkar även kommande pension, numera räknas ju alla år man arbetar som pensionsgrundande inkomst. Visst var det, bland annat, just till detta att få känna sig trygg på ålderns höst om vi blir beroende av hjälp från vårdapparaten, som vi lägger våra skatter. Jag har turen att fortfarande klara mig själv men jag bävar för den dagen jag själv behöver mina anhörigas hjälp därför att vården inte anser sig ha tid och skyldighet att ge mig det som mitt medicinska och fysiska tillstånd kräver. Att varje dag önska och be högre makter om, det som jag egentligen inte vill men som jag känner i princip är min skyldighet mot mina anhöriga…nämligen att avlida.
Jag är absolut inte på något sätt rasist men jag måste medge att jag har mycket svårt att förstå varför det görs så stort väsen av att tiggare har det så svårt, i första hand Romer tydligen, att vi måste se till att de får sjukvård och tandvård, att barnen ska gå i skola här och att det ska tillåtas boplatser som absolut inte lämpar sig för detta eller att campingplatser ska upplåtas för gratis boende med ström under den tid de är här. Vad jag vet så finns det möjlighet till skolgång i hemlandet på i princip samma villkor som för svenska barn, men det är upp till föräldrarna att motivera barnen till att ta den chans som erbjuds, tyvärr kan man läsa om att många rumänska föräldrar inte anser att utbildning är den viktigaste biten för att kunna förändra sin möjlighet i livet och därför inte är särskilt högt prioriterad.
Personligen tycker jag visst att man bör hjälpa de som är i absolut behov av hjälp men varför inte göra det där de hör hemma. Kräv att EU ser till att de bidrag som faktiskt går till Rumänska Romer kommer dit de ska. Jag skulle till och med kunna tänka mig att tillsammans med alla skattebetalare lägga en hundring extra i skatt varje månad, det trots att jag som pensionär redan lägger högre skatt än en vanlig inkomsttagare, om denna hundring öronmärks för stöd och hjälp för Romer i hemlandet. Ser inte heller något hinder för att varje kommun lägger ca 10000 kr i samma pott för samma ändamål, jag lovar att det skulle bli himla billigt för kommunerna men ett ansenligt lönelyft för mottagarna.
Att via media påstå, som en svensk skribent skrev, att vi inte kan kräva att Romer ska arbetar, att det skulle vara helt fel eftersom det inte tillhör deras kultur, tror jag inte på något sätt höjer deras status i gemene mans/kvinnas ögon, själv reagerar jag på en, i mångas ögon, så bagatellartad sak som att i princip alla, män som kvinnor, röker. När jag vet vad det kostar att röka, har själv gjort det men slutade, inte på grund av hälsan utan att den lasten tog för mycket av hushållets ekonomi och jag insåg att det fanns viktigare saker att lägga pengarna på, varför inte hjälpa tiggarna med avgiftning från nikotinberoende så att de i stället kan lägga pengarna på barnen som uppenbarligen varken har mat eller kläder.

En kommentar

En kommentar på “Läste på Facebook..”

  1. Billon 18 jul 2015 kl. 10:39

    Håller med till 100%. I vår lilla by sitter det en tiggare, har varit här minst 2 månader utan för vår ICA. Han sitter här från det att affären öppnar tills den stänger. Han gör ofta en liten sväng (100 met) för att röka. Det är tydligen givande att tigga. Själva gjorde vi som Du sluta röka för det var alldeles för dyrt.

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera