sep 16 2015

Banker..

Skrivet av kl. 13:55 i kategorin Allmänt

…som tidigare var en serviceinrättning med specialitet att hantera kontanta pengar, både vad det gäller uttag och insättning har gått över till att vara något som mer är att betrakta som en ”vägkorsning” där man elektroniskt får eller sänder pengar in eller ut från sitt konto. Låter väl i och för sig smart och enkelt, men vill man ta ut pengar från sitt konto så då blir det nej, banken hanterar inte längre kontanter, nej det får man göra i en uttagsautomat/bankautomat, eller meddela någon dag innan att man vill göra ett större uttag, alltså mer än 15 000 kronor som brukar vara normen, samma gäller för in sättning över en viss summa. Har jag kontanta pengar överstigande maxbeloppet betraktas jag som eventuell ”maffiamedlem” som försöket tvätta svarta pengar, om beloppet överstiger 10 000 kronor ska jag alltså kunna bevisa varifrån pengarna kommer. Personligen har jag väl inte drabbats så ofta men det har förekommit och att behöva känna sig som kriminell smålangare för en struntsumma som det faktiskt gäller är inte speciellt angenämt och inte blir saken bättre av att man vet att det passerar betydligt större summor med suspekt uppkomst och bakgrund. Nej när jag går in på en bank vill jag känna mig som en vanlig bankkund och behandlas därefter, även om mitt bankkonto inte innehåller en siffra med många nollor efter.
Nu till vårt problem, vi fick problem med säkerhetsdosan när vi kom hit till Spanien. Vi kollade på internet hur vi skulle kunna ordna detta, vi trodde att det skulle vara lika lätt som det är att via internet flytta pengar och att man inte i egen hög person skulle behöva dyka upp på ett bankkontor. Inte ens för att göra rätt så vidlyftiga affärer är det längre nödvändigt att göra det med en personlig kontakt så vi trodde i vår enfald att detta är en enkel sak att ordna, genom att de sänder dosan oaktiverad och vi meddelar när vi har den så aktiveras den via internet. Glöm det, här gäller det plötsligt personlig kontakt på något bankkontor i Sverige. VA? Varför? Om vi dyker upp på något bankontor i Sverige med i och för sig rätta ID-handlingarna så kan de lika gärna vara falska eftersom ingen på det kontoret känner oss, det har mig veterligt hänt tidigare och eftersom det bara handlar om att lämna ut en säkerhetsdosa och inga större summor kommer att elektroniskt behandlas så tror inte jag att ID-kollen blir så avancerad.
Det som verkligen gjorde mig ilsken var att den person som vi båda pratade med var enligt det intryck vi fick och som vi uppfattade det arrogant och nedlåtande, bl. a kunde hon inte förstå att jag inte ordnat med mobilbank och mobilt bank-ID innan vi åkte, vid det laget var jag minst sagt irriterad på henne och jag ger mig sjutton på att hon hånlog och tänkte tji fick ni.(Troligen har jag helt fel i den uppfattningen). Jag upplyste henne om att jag har ett mobilt bank-ID som fungerar på alla ställen jag kontaktat med hjälp av det men icke på den bank hon representerar. Så därvid stannade vår inte alltför hövliga kontakt, hon med att vi i princip fick skylla oss själva och att det var personlig kontakt på något bankkontor i Sverige som gällde och jag med att konstatera att det var den enda bank eller serviceinrättning som jag varit i kontakt med som varit så ovillig att hjälpa till i nödläge och där servicen till kunder var till och med sämre än på försäkringskassan och skattemyndigheterna.
Nu ordnade det sig i alla fall tack vara de mindre bankerna som är uppköpta och som visserligen sorterar under samma storbank men där servicen till kunderna fortfarande är i fokus, så ett stort tack till Sidensjö Sparbank.

6 kommentarer

6 kommentarer på “Banker..”

 1. Tommyon 16 sep 2015 kl. 15:32

  Ja du Aina, tänk vilka problem det är med pengar, tänk om du vore hemma i Sverige och genom konsumtionen betalade skatten som vi andra! Våra pengar blir slut varje månad = inga problem! 😉

 2. Ainaon 16 sep 2015 kl. 15:44

  I vårt fall handlar det inte om pengarna blir slut utan när under månaden det sker, man vill ju gärna veta så att man i alla fall kan försöka ha kvar till vatten och bröd den sista veckan.

 3. Markus "LAKE" Berglundon 20 sep 2015 kl. 15:33

  Hej!

  Jag kan ju bara påpeka att anledningen till att du blir misstänkliggjord bara för at du vill använda kontanter beror på politikerna, inte bankerna. Det är klart att bankerna inte vill jäklas mer med kunderna än nödvändigt…

  /Markus, Sparbanksanställd i Roslagen

 4. Ainaon 20 sep 2015 kl. 16:56

  Hej!
  Visst förstår jag det men när det händer en sådan sak och kommunikationen mellan bank och oss inte fungerar enligt vårt önskemål och man befinner sig ca 300 mil från närmaste bankkontor, jag då är det lätt att paniken går över i ilska. Nu ordnar det sig i alla fall tack vara den lilla banken i Sidensjö som vi har haft kontakt med tidigare. Vad det gäller politiker så är det väl bara att konstatera att de har en sagolik förmåga att göra det knepigt för många, som kuriosa kan jag säga att vissa banker här i Spanien inte tar kreditkort utan här gäller bara kontanter.

 5. Markus "LAKE" Berglundon 20 sep 2015 kl. 20:04

  Haha, ja, det är ju precis tvärt om – kontanter, med inte kort. 🙂

 6. interneton 18 dec 2018 kl. 13:20

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a weblog website?
  The account helped me a applicable deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast
  provided vivid clear idea

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera