okt 14 2015

Jag lyssnade på..

Skrivet av kl. 09:56 i kategorin Allmänt

…partileddebatten i helgen, där våra partiledare hade chansen att tala om hur de tänker sig att ett fortsatt ”blomstrande” Sverige skulle skötas. Naturligtvis var flyktingfrågan en het potatis men också miljön och jobben. Fick man några konkreta svar på dessa frågor? Nja, inte jag i alla fall men i mitt fall blev facit ett antal frågor som ställdes utan att få några direkta svar, t.ex. jobbfrågan, visst det skulle skapas ett antal tusen jobb som då skulle erbjudas både till flyktingar och till våra svenska arbetslösa i första hand ungdomar. Bra, men vad handlar det om för jobb och varför har inte det gjorts tidigare om det är så enkelt att fixa nya jobb. Vad jag också kunde förstå så handlar det om jobb till arbetslösa utan nödvändig utbildning för mer kvalificerade arbeten,men att man för att underlätta för de som får sådana jobb kunde tänka sig att de skulle vara skattebefriade under en period som antingen innebar att inkomsten fick uppgå till 500000 kronor under en 5-årsperiod eller tills arbetstagaren fyller 25 år, ja ha , men sedan då. Vad jag förstår så har merparten av de som har dessa jobb fortfarande inte utbildning nog för mer kvalificerade jobb och arbetet som skapats just på grund av att arbetsgivaren får förhållandevis billig arbetskraft troligen inte kommer att höja lönen till sin anställde till normal nivå eller förväntas arbetstagaren börja betala skatt på sin ”garantilön”. Har jag fel när jag tror att dessa som har fyllt ”kvoten” för garantin kommer hatt hittas bland de som är arbetslösa och att det jobb de hade nu har fått en ny arbetstagare eller kanske inte jobbet längre existerar eftersom det specifika jobbet endast var tillfälligt eller tills arbetsgivaren fått ett eftersatt okvalificerat jobb gjort .
Jag har också svårt att få in i min skalle att vi förbättrar miljön globalt genom att lägga ner miljömässigt ”rena” kraftverk visserligen kärnkraftverk, men med rätt skötsel och rigorös kontroll och underhåll så måste de i alla fall vara bättre än den ”skitiga” el vi troligen blir tvungen att importera, eller är det så, att det jag inte ser och det jag kan blunda för det existerar inte och är alltså inte heller någon fara, tyvärr verkar våra politiker kunna blunda för det mesta. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, att höja skatten på bensin och diesel slår otroligt snett när man utan någon form av restrektion låter ett stort antal tradare från öststaterna trafikera våra vägar, trots att alla med insikt i branschen vet att de bilarna är riktiga miljöbovar dessutom är det bara ett fåtal som tankar sina bilar här i Sverige, och tyvärr så är det även så att av de som måste göra det så är det väl inte heller alla som gör det på ett lagligt sätt. Inte heller uppfyller många av dessa bilar kravet på trafiksäkerhet, tyvärr inte alltid bilens förare heller men där hoppas jag att det blivit en klar förbättring under senare år med kontrollen vid färjelägren bl. a.
Flyktingfrågan är väl i nuläge den heta potatis som engagerar svenska folket mest….JA, naturligtvis ska vi hjälpa och ta emot flyktingar som kommer från krig och terrorområden, men borde inte Sverige som övriga länder vara mer kontrollerande på om det verkligen handlar om flyktingar från dessa områden, bevisligen kommer det ett stort antal som kallar sig krigsflyktingar men som kommer från av EU klassade länder som säkra. Flyktingkostnaderna är en stor kostnad men när man läser om vad ett asylboende tar ut för kostnader per boende flykting eller flyktingbarn, kan jag inte fatta att man som svensk ens har haft råd att ha egna barn, är verkligen flyktingbarnen eller flyktingfamiljerna van vid den standard som den kostnaden borde ge, eller går större delen direkt ner i fickorna på ”direktörerna”? Jag skulle nog vilja besvara den frågan med ett definitivt ……JA!!!
Vi har som Svenska väljare valt ett antal personer som vi förväntat oss ska leda Sverige vidare framåt både vad det gäller social välfärd för äldre och sjuka, en fungerande skola och en förbättrad arbetsstatistik med fler arbetslösa i jobb och att man i en tid av oro i världen som i vissa delar innebär akut kris även för Sverige på bred front kan samarbeta för att nå ett gemensamt mål, när krisen är över får de väl övergå till sandlådestadiet igen….. men tyvärr så verkar de trivas ypperligt på den nivån

En kommentar

En kommentar på “Jag lyssnade på..”

 1. Gösta Öhlundon 22 okt 2015 kl. 09:34

  Hej Aina
  Hoppas ni börjar komma ner i tempo nu när ni har flyttat till ny plats.
  Vi längtar ner tillvärmen .
  Vi är just nu i Västerås och hälsar på vårat barnbarn.
  För övrigt tycker jag du gjort en bra analys av vad som händer här hemma för närvarande.
  Sköt om er och hälsa Rune

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera