dec 20 2016

En jul …

Skrivet av kl. 13:38 i kategorin Allmänt

 

..utan snö, vilken besvikelse. Men, säger då en vän av ordning, vad är det vi firar den 24 december? Är det snön? Nej inte vad jag vet, i alla fall. Nej i mitt fall har julen haft olika innebörd allt efter min ålder. Under min tidiga barndom, eller åtminstone när jag fick förmågan att ta in information och ålder nog för söndagsskola, så var det Jesus födelse vi firade, dock i hård konkurens med Jultomten, och det är där vännen av ordning kommer in med sin fråga, vad har egentligen snön med dessa två personer att göra? Att den plats som vi hävdar är Jesus födelseplats var snöfri det kan vi till 100 % utgå från, eller åtminstone nästan för det finns inget dokumenterat om att det skulle ha varit snö på marken. Ja men tomten då, knappast eftersom han enligt myterna har sitt ursprung i byn Myra i södra Turkiet. Men jultomten då, tveksamt eftersom han är ett hopplock från bland annat Tyskland och USA, visst kan det förekomma snö där på många platser, men jag är tveksam till det där med att snön är ett måste. Våra infödda tomtar då de har då i alla fall snöanknytning, jo visst, men de tomtarna var inte speciellt snälla, de ställde, vad jag har läst mig till, ganska höga krav på sin ”hyresvärd”, och inte var de heller rödklädda men vitt skägg och en ordentlig ”kula”, nej vad jag har förstått så var de ganska små, grå och vresiga.

Nej den moderna tomten, alltså jultomten, han som kommer med julklappar till snälla barn, som egentligen snälla föräldrar betalat, han har tydligen sitt ursprung i något sydligare land och som är mindre snörikt än Sverige. Men det är i alla fall nu, med den moderna tomten, som snön kommer in i bilden och blir ett med Jultomten….han har nämligen emigrerat till Finland, noga räknat till Rovaniemi i norra Finland, och där finns det i alla fall stor chans till snö och därmed en vit jul.

Min relation till julen då, ja jag har nog gått genom alla faser, varit övertygad både om Jesus födelse och jultomtens existens, för att så småningom övergå i en mer realistisk syn på julhelgen som innebar ledighet, julstress med bak och matlagning och julklappsinslagning för att så mynna i en julafton med nära och kära där jag som dagens ansvariga ”tomtemor” snällt somnar i soffhörnan efter julklappsutdelningen.

Nu har även den perioden passerat, barnen har skaffat egna familjer med eget ansvar för stressen och barnbarnen är nöjd med att man skickar en slant till en julklapp, själv sitter jag i Spanien och njuter av lugnet och vetskapen om att barnen och barnbarn har det bra.  Den julklappen och min personliga julklapp, som gör mig otroligt lycklig, är att jag har fått uppleva ytterligare en julafton, att jag kan se tillbaks på ett år med samvaro och kontakt med barn och barnbarn, många glada minnen med besök av släkt och vänner här nere i Spanien och dessutom fått knyta nya vänner till min kontaktlista, så att nu få lägga ytterligare ett år, och dessutom numera enligt önskemål, ett helt snöfritt år, till mina drygt 70 tidigare, ja vad kan man egentligen mer önska sig .

GOD JUL  OCH GOTT NYTT ÅR!

4 kommentarer

4 kommentarer på “En jul …”

 1. Jacob Onoratoon 04 nov 2018 kl. 08:01

  This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very accurate info… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

 2. Replacement CCU newenton 09 nov 2018 kl. 09:52

  Hello, i feel that i saw you visited my weblog thus i got here to
  go back the choose?.I’m attempting to inn fiinding things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 3. Wilhelminaon 13 nov 2018 kl. 21:10

  Hello there, You’ve done aan incredible job. I will certainly digg it and personally recommend
  to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 4. Trudyon 10 jul 2019 kl. 16:06

  Superb, whaat a weblog it is! This webpage provides helpful
  data to us, keep it up.

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera