apr 19 2011

Måndag kväll, och vi har nu..

Skrivet av kl. 07:39 i kategorin Allmänt

 

Borgen i Morella i strålkastarljus

…vart på väg i tre dagar. Vi står i natt på en camping som heter Andreys en bit söder om Auxerre. Första natten stod vi på ställplats i Morella dit vi kom i så god tid att vi han se den lilla staden och borgen högst upp. Ställplatsen ligger en bit från staden men både borgen och staden var helt synliga och på kvällen upplysta, en mycket vacker utsikt kan jag intyga även om man efter drygt fyra månader i Peniscola med borgen om gamla stan där är rätt bortskämd. Personligen tyckte jag nog att borgen i morgonljuset, innan solen belyste den, såg betydligt mäktigare och svåråtkomlig ut. Vi startade från Morella tidigt på morgonen och åkte till San Sebastian, vi hade turen att få en plats på ställplatsen i stan, himla tur att vi kom så pass tidigt, det fanns bara ett par platser kvar när vi kom och fullt blev det inom en halvtimma. Det blev en långtur på stan som är en blandning av både nytt och gammalt, i huvudsak gammalt i stadskärnan, dessutom har den en suverän sandstrand som är både lång och bred. Den stad jag spontant tänker på är Rio de Janeiro, även om jag aldrig varit där men av de bilder och den beskrivning man fått så tänker jag mig den så här ungefär åtminstone på strand och strandpromenad, dessutom har

Resultatet av en "sjuk" diktators order till en annan "sjuk" människar som ser till att ordern utförs.

 stan även en kristusbild som står på en hög klippa en bit ut i vattnet. Naturligtvis körde vi galet när vi skulle därifrån. Rune har det inte lätt, tre kärringar som inte är överens om vilken väg vi ska ta, jag och de två tanterna i GPS:en. Vi kom ut så småningom och drog vidare till Frankrike och Bayonne och nu var vi tanter absolut inte överens, bl. a hamnade vi i rena gettot efter att ha följt min GPS och de förslag den gav. Vet inte vem som var mer förvånad, invånarna detta kvarter när de såg en husbil komma skuttande på den dåliga och smala gatan eller jag när jag förstod att jag faktiskt var ”skiträdd” att måsta stanna där av någon anledning. Nu gick det bra och h vi kom ut ur staden och drog vidare. Vissa problem även i nästa stad Bordeaux, även denna gång var tanterna vållande till problemet men Rune tog så småningom kommandot och vi kom ut ur staden och vidare mot dagsetappens slutmål som var Oradour-sur-Glane och ställplatsen där. I dag har vi varit och gått i den brända staden där tyskarna under krigets slutskede dödade drygt 600 civila män, kvinnor och barn, vilket var alla invånare i staden som fanns där vid det tillfället, kvinnor och barn föstes ihop i kyrkan och sköt där troligen tillsammans med prästen och männen sköts en och en eller samlades i mindre grupper på en del platser och sköts därefter brändes staden ner. Det var en stark upplevelse att gå genom staden och se brända barnvagnar, bilar och andra föremål som fanns i ett vanligt hem eller affär. Allt är bevarat precis som det hittades. Vad man inte kan förstå efter att ha sett och läst om detta är att man kan prata om mördarvargar och andra djur, som sägs döda för”nöjes” skull, men betänk de är vad vi kallar ”oskäliga” djur och gör vissa saker av ren instinkt medan vi kallar oss människor och skryter mede både intelligens, tankeförmåga och empati, var fans det då och var finns den överhuvudtaget i vissa stunder.

Därifrån åkte vi alltså hit även om det inte var tänkt så, Nevers var den tänkta platsen i natt men dit kom vi men ställplatsen kunde vi inte hitta, det var ytterst dåligt skyltat så vi åkte hit eftersom vi visste att det fans en camping här som hade uppkoppling och dessutom gratis. Den var väl inte heller så lätt att hitta men betydligt bättre med skyltningen var det i alla fall.

Inga kommentarer

Trackback URI | Kommentarer RSS

Kommentera